Gîtes
La Bakénia

La Bakénia, oase van rust!

Het plezier begint al in de 1 ha grote tuin rondom het huis, een oase van rust en ruimte. In de schaduw onder de bomen bevestig je de hangmat die we ter beschikking stellen. Op het grasveld speel je een wedstrijdje "KUBB", een leuk gezelschapsspel voor jong en oud, een badminton -of jeu de boule match. Het ligt allemaal voor je klaar. Voor de kinderen hangt er een schommel aan een oude eikenboom.
In de informatiemappen vind je fraaie wandelingen en fietstochten die van huis uit beginnen. 's Avonds met het hele gezin gezellig barbecuen bij het zwembad.
Lees hieronder verder wat er in de omgeving nog meer te beleven is.

De rivier de Lot, een zijrivier van de Garonne, stroomt door groene, licht glooiende landschappen. In de Quercy is deze zachte vallei beroemd om haar wijngaarden, met name die van de wijnstreek van Cahors. Penne d'Agenais met zijn basiliek is een prachtig, hooggelegen dorp. Monflanquin, een middeleeuws dorp in het hart van de pruimenstreek. het kasteel van Cénevières, burcht en renaissancepaleis; Agen en Villeneuve sur Lot, Zoveel wonderen in de Lotvallei die men niet mag missen! Een cruise per boot op het water van de Lot is ook een prima manier om de vele schatten van deze vallei te gaan ontdekken.
Vallée du Lot

Dorpjes en steden vlakbij

Villeneuve sur Lot - 5 min.

Villeneuve-sur-Lot, gesticht in 1253 door Alphonse van Poitiers, broer van Saint Louis, aan weerszijden van de Lot, was vroeger, door haar bevoorrechte geografische ligging, een belangrijke handelsstad, evenals één van de machtigste vestingen van het Zuidwesten.
Villeneuve-sur-Lot bewaart uit haar rijke verleden talrijke bouwkundige getuigenissen, zoals de Oude Brug uit de 13e eeuw, die een mooi plaatje vormt samen met de Notre-Dame du bout du Pontkapel; het Lafayetteplein, het hart van de vesting omgeven door cornières; de Pujolspoort en Parijspoort, overblijfselen van de oude vestingen. In een meer recent tijdperk, kunt u de mooie Sainte-Catherinekerk bewonderen, ingewijd in 1937. Dit gebouw in romaansbyzantijnse stijl, gebouwd met bakstenen en natuurstenen, huisvest prachtige glas-in-loodramen uit de 14e en de 15e eeuw, die afkomstig zijn uit de oude kerk.
Elke woensdag en zaterdag voormiddag is er een traditionele groenten en fruit markt op het  Lafayetteplein! Iets verder ligt de overdekte markthal waar u o.a. vleesgerechten kunt kopen van hoge kwaliteit

Pujols - 12 min.

Pujols heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Op de plek waar nu het dorp ligt, bouwden de Romeinen al een fort. Een begrijpelijke keuze want het dorpje ligt bovenop een steile heuvel waar je de hele Lot vallei kan overzien.
De ingang van het dorp ligt boven op de berg waar je een prachtig uitzicht hebt over het dal. Ondanks de drukke weg die er loopt een prima plek om daar te picknicken en om van het uitzicht te genieten. Als je niet langs de weg wilt zitten en je het uitzicht wel gezien hebt, zijn er in het dorp zelf ook genoeg plekjes om van je stokbrood te genieten.
Op zondagochtend is het markt in Pujols en dat is altijd een leuk moment om zo’n ‘Plus Beaux Village’ te bezoeken. Er zijn regelmatig kunstmarkten. Het zal je ook niet verbazen dat ook in Pujols de nodige kunstenaars wonen die er hun kunstwerken verkopen. De hele zomer is er wel iets te doen, van brocante tot het feest van de kleuren. Zeer aan te bevelen is de "Marché Nocturne", een markt waar de lokale marktkooplui van alles voor je klaar maken.

Casseneuil - 14 min.

Natuurlijk schiereiland met drie rivieren.
Het dorp werd herbouwd in de 13e eeuw,
biedt prachtige overblijfselen uit de Middeleeuwen.

Penne d'Agenais - 15 min.

Dit middeleeuwse stadje en voormalige vesting Penne-d'Agenais, waarvan het kasteel werd versterkt door Richard Leeuwenhart is heden geklasseerd als Groen vakantieoord en verleidt haar bezoekers met de bouwkundige pracht van de basiliek en haar ligging langs de oevers van de Lot.
De oude dorpskern van Penne-d'Agenais, gedomineerd door het silhouet van de Notre-Dame de Peyragudebasiliek, een dankzij de gulden koepel al van ver te herkennen romaansbyzantijns bouwwerk, nodigt je uit om door de hellende steegjes tussen de mooie huizen te slenteren, het Paul Fromentplein, ideaal om aan een glaasje wijn te nippen, en de vele ambachtsateliers zijn stuk voor stuk trekpleisters die de charme van deze plaats bepalen.
Vanaf de vlak bij de basiliek gelegen oriëntatietafel, geniet u van een prachtig uitzicht over de vallei van de Lot!

Monflanquin - 21 min.

De vesting Monflanquin, gesticht in 1256 door Alphonse van Poitiers, graven van Toulouse en broer van Saint Louis, is tegenwoordig geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk.
Terwijl het vanuit hoog op de heuvel de Haut Agenais de vallei van de Lède domineert, herbergt Monflanquin ook een prachtig centraal plein omzoomd met zuilengalerijen. Onder de gevels rond het plein merkt men het elegante Zwarte Prinsenhuis op uit de 14e eeuw, met zijn tweelingvensters.
Een wandeling door de middeleeuwse vesting toont verder carrerots, middeleeuwse voetgangerssteegjes met brugjes en een gotische kerk.
Te bezoeken: het Vestingenmuseum, een tegelijk ludieke als interactieve museografische ruimte, gewijd aan de "nieuwe" steden van de middeleeuwen die in het zuidwesten van Frankrijk werden gecreëerd in de 13e en 14e eeuw.
De Place des Arcades ontvangt elke donderdagochtend een markt en dat sinds 1256! In juli en augustus is er op donderdagavond ook een boerenmarkt.
Op de 15e augustus nemen de Middeleeuwse feesten van Monflanquin bewoners en toeristen mee naar de middeleeuwen met animatie, optredens, optochten, een markt en middeleeuwse banketten.

Fumel - 30 min.

Het kasteel van Fumel, een middeleeuws gebouw gereconstrueerd in de 18e eeuw, is voorzien van prachtige tuinen en terrassen die de vallei van de Lot overheersen.
Bij een bezoek aan deze mooie plek ontdekt u, naast het wonderlijke panorama over de rivier en haar oevers, een Franse tuin op het hoogste terras, en een lager gelegen Engelse tuin, beplant met verschillende soorten bomen zoals Libanese ceders, kastanjebomen en platanen.
Niets is beter om het bezoek aan Fumel en de vallei van de Lot voort te zetten met een boottocht op een schuit! Deze van uitleg voorziene boottochten van ongeveer een uur en een kwartier worden aangeboden in de zomer, met vertrek aan de voet van de brug van Fumel. Iets verder gelegen bezoekt u het imposante fort van Bonaguil.

Steden iets verder weg

Agen - 37min.

Gelegen aan de oevers van de Garonne en hoofdstad van de pruimedant, is Agen vooral een gastvrije stad waar het goed toeven is.
Een wandeling door het stadscentrum betekent op verkenning gaan naar romantische plekken zoals de Place des Laitiers, het kloppende hart van Agen, de Rue des Cornières met zijn bogen, de Rue Beauville met oude huizen met vakwerk en ornamenten, de Saint-Capraiskathedraal met haar kleurrijke fresco's uit de 19e eeuw en ook het museum voor Schone Kunsten.
Dit laatste, ondergebracht in vier renaissance herenhuizen, stelt opmerkelijke collecties archeologie, schilderijen, beelden en decorvoorwerpen ten toon, waaronder een uitzonderlijke verzameling doeken van Goya en de beroemde Venus van Mas-d'Agenais. Een bezoek dat men onder geen beding mag missen!

Bergerac - 60 min.

Bergerac, de stad beroemd om zijn Cyrano, de wijn die zijn naam draagt en die andere wijn, Monbazillac.
De naam komt voort uit het occitaans en betekende destijds Zandbank in de rivier (ac is een aanduiding voor water). In de 18e en 19e eeuw was Bergerac een belangrijke Franse binnenhaven, centraal gelegen tussen Bordeaux en het Centraal Massief. De functie van binnenhaven stelde Bergerac ook in staat om haar eigen producten te transporteren.
De wijnen van Bergerac, de Pécharmant en de Monbazillac werden zo in heel Europa gedronken. De komst van de spoorwegen betekende het einde van de haven van Bergerac en luidde een tijd van economisch verval in.

Cahors - 70 min.

De oude stad Cahors, gebouwd op een schiereiland langs de oever van de Lot, biedt met haar steegjes en haar architectuur een aangename sfeer. De Valentrébrug, symbool van de stad en gebouwd in de 14e eeuw, is tegenwoordig ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit wonderlijke versterkte bouwwerk met pijlerkoppen is bijzonder omdat het voorzien is van drie torens.
Deze laatste maken deze brug uniek in de wereld! Perfect zichtbaar vanaf de mooie oever, kan de Valentrébrug ook bewonderd worden aan boord van een boot terwijl men door de meanders van de Lot vaart.
In de bruisende oude stad, heeft de Saint-Etiennekathedraal, verhoogd met twee koepels, een mooie romaanse portaal met een gebeeldhouwd timpaan. Het Olivier-de-Magnyplein, niet ver daarvan, met zijn mooie oude huizen, het Roaldèsherenhuis en ook de vele winkelstraten maken van Cahors een zeer te waarderen pleisterplaats, te meer omdat de middeleeuwse stad ook een gastronomische halte is, met onder andere haar beroemde rode wijnen.

Toulouse - 110 min.

Ga met je eigen auto naar Toulouse en vervolgens maak je, met de "Toulouse fiets" als vervoermiddel, kennis met de oude binnenstad. Bewonder zittend op een zonnig caféterrasje het indrukwekkende Capitole.
Volg de voetstappen van de pelgrims door de Basiliek Saint-Sernin of bezoek het Klooster van de Jacobijnen. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis of gepassioneerd bent door kunst, zul je genieten van het slenteren door de oude wijken en de talrijke musea van deze roze stad.
Of je kunt op de Garonne gaan varen of een boottocht op het Canal du Midi maken. Tenslotte kun je spannende ruimteavonturen beleven in de Cité de l'espace (de stad van de ruimtevaart) en de vliegtuigbouw ontdekken door de fabrieken van Airbus te bezoeken.

Bordeaux - 115 min.

Bordeaux geniet wereldwijd bekendheid vanwege de heerlijke wijnen. De stad maakt deel uit van het werelderfgoed van de UNESCO. Bordeaux heeft prachtige monumenten met een bijzondere architectuur uit de 18e eeuw. De stad heeft een joyeuze uitstraling en een hoge kwaliteit van leven. Er zijn heerlijke wijnen en er is een bijzondere gastronomie. Wanneer je dit combineert met het grote culturele aanbod en de vele winkels, dan heb je in Bordeaux letterlijk alles binnen handbereik.
Wat je niet mag missen in Bordeaux:
De Esplanade des Quinconces, het grootste stadsplein van Europa.
De fraaie gevels en monumenten langs de rivier, het wandelgebied, de boottochtjes en de terrassen langs het water.
Het Grand Théâtre, het Paleis van Rohan en het Beursgebouw, meesterwerken uit de 18e eeuw.
De kathedraal en de twee basilieken, historische monumenten op de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella.
De pleinen van het oude Bordeaux, de kunstwinkeltjes en de cafés met de grote terrassen.
De « Triangle bordelais » waar het hele jaar door markt wordt gehouden, met zijn fraaie paleis, operagebouw en luxe winkels.
De Rue Sainte-Catherine met luxe winkelketens is de langste winkelstraat van Frankrijk.
Chartrons, van oudsher een handelswijk, met antiekwinkels en curiosa.
Saint-Michel, een wijk met curiosa en rommelmarkten maar ook veel musea en galerieën op het gebied van kunst en antiek. 

Sarlat 120 min.

Sarlat is de onbetwiste parel van de Perigord, daar bestaat geen twijfel over. Het grote geluk van de Dordogne is dat deze regio aan de industriële revolutie en alles wat daarmee samenhangt ontsnapt is. Zo ook Sarlat. In de vroege middeleeuwen kende het een korte periode van voorspoed en welvaart. Vervolgens leidde het eeuwenlang een sluimerend bestaan.
Niet te missen en een bezoek waardig is het centrale plein met de kathedraal St Sacerdos, het stadhuis en het maison de la Boétie, geboortehuis van een Franse dichter.
Achter de kathedraal bevindt zich de Laterne de morts, een van de oudste bouwwerken van Sarlat - geroemd vanwege zijn mystiek.
In juli en augustus is Sarlat in de ban van het theaterfestival, dat ieder jaar weer veel vertier op tal van podia in de stad brengt. In deze maanden is het er ook erg druk, in het bijzonder op zaterdagen wanneer er markt is in de stad. 

Te doen in de buurt

Wandelen en fietsen - 1 min.

Direct rondom la Bakénia liggen al enkele prachtige wandel -en mountainbike paden. Verder kunt u bij ons fietsen huren om de nabije omgeving te verkennen.
Wij hebben hier mappen met wandel -en fietskaarten voor u klaar liggen, met prachtige routes vlakbij en iets verder weg. De meeste wandel -en fietsroutes zijn prima gemarkeerd. Vlakbij ligt de "Voie Verte" een autovrije fietsroute langs de Lot met in totaal 160 km fietsroutes. Klik hier voor een kleine greep uit het enorme aanbod van wandel -en fietsroutes.
Probeert u ook eens een boottochtje op de rivier. 

Restaurant le Stelsia - 5 min.

Op een steenworp afstand ligt kasteel le Stelsia. Hier kunt u culinair genieten in een betoverende omgeving. 
Top chef Michel Vico zwaait de scepter in de keukens van le Stelsia. In Jasmin, het gastronomische restaurant,  gebruikt de chef al zijn culinaire invloeden om u uitzonderlijke gerechten te serveren waar u intens van kunt genieten. 
Zijn handelsmerk: verse producten van hoge kwaliteit, geaccentueerd door een lokale en zichzelf telkens vernieuwende keuken.  
Ontdek dit uitzonderlijke restaurant door te profiteren van de aanbieding "Midis du Jasmin" (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, exclusief drankjes) van woensdag tot zaterdag, menu voor 30 euro per persoon!

Aéroclub - 10 min.

Je bent op vakantie in de Vallée du Lot... Je vindt de regio prachtig ... Laat je verleiden en kom naar de vliegclub om een eerste vlucht te maken!
Met deze luchtdoop kun je de regio vanuit de lucht ontdekken. Er kunnen maximaal drie personen in een vliegtuig. De piloot zal je ook kennis laten maken met de magie van het vliegen!
De kosten van een doop in de lucht zijn ongeveer: 
60 € voor een vlucht van ongeveer 15 minuten: hiermee kunt u boven Villeneuve op Lot en Penne d'Agenais vliegen.
120 € voor een vlucht van ongeveer 30 minuten: je kunt dan verder weg (limiet van 40 km hemelsbreed van het vliegveld), zoals bijvoorbeeld het prachtige kasteel van Bonaguil.

centre aquatique - 10 min.

Binnenbaden. Het interieur van het Aquatic Centre biedt een groot aantal activiteiten voor een breed publiek.
Het bestaat uit een sport-vrijetijdshal met een zwembad van 25 meter, een zwembad voor training / aquagym, een balneo-ontspanningsruimte met een natte zone, hydromassagedouches en een hamam.
Buitenbaden Het buitengedeelte heeft een groot speelbad met hydromassage en bubbelbaden, een peuterbad voor peuters (uitgerust met bubbelbaden, fonteinen en een waterval), een enorme glijbaan van 6 sporen, zandstranden en ontspannende groene ruimtes.

Golf - 10 min.

Alles is aanwezig op deze golfbaan voor een onvergetelijke dag, want de golfclub van Villeneuve-sur-Lot is een van de beste 18 holes banen van de Aquitaine met greens van ongelooflijke kwaliteit gedurende het hele jaar,
Verder vind je er een gastronomisch restaurant,
een zwembad, een tennisbaan en een wellness center.

Walibi Agen - 38 min.

Walibi is een pretpark in Agen en biedt allerlei sensationele attracties, zoals bijvoorbeeld de Boomerang (een grote achtbaan met lussen van 38 meter hoog), met de hele familie in de lieveheersbeestjes carrousel of de verfrissende attracties zoals de Aquachutes en voor kinderen de Melody Road of shows zoals de Sea Lion Show. Er zijn maar liefst 24 attracties! 
Daarnaast 3 attracties waaronder een 3D-film, een zeeleeuwenshow en een ontmoeting met de mascottes van het Walibi-universum. Er is een apart waterpark met een zwembadglijbaan, enz ... Open in juli. 
Verder zijn er 3 attracties voor kinderen minder dan 12 jaar. The Bubbles up waar de kleintjes worden uitgenodigd voor een trip op pods, de Crazy Bus die op volle snelheid draait en de Fabulous Party zijn activiteiten speciaal voor kinderen ... Voor oudere kinderen is er de Rock it up die je omhoog schiet naar 11 meter en in vrije val of kleine sprongen weer naar beneden schiet.

Het waterfeest van Velleneuve sur Lot

Moet je gezien hebben in deLot et Garonne

Lot et Garonne, een betoverende streek!